Beter een lachbui dan een goede kop koffie
Leestijd: 4 minuten

Beter een lachbui dan een goede kop koffie

Wist je dat de gemiddelde Nederlander zeven uur per dag zittend doorbrengt? Het is dan ook belangrijk om vitaal bezig te zijn en te letten op je gezondheid. Wat hierbij helpt is goed letten op je zithouding: heb je een goede stoel? Of wat denk je van een sta-zit bureau als deze mogelijkheid er is? Beweeg daarnaast veel, rek en strek je gedurende de dag uit, ga een frisse neus halen, loop eens naar collega’s toe in plaats van ze een e-mail te sturen. Ook wat je eet draagt bij aan jouw vitaliteit. Uiteraard mag er altijd wel eens gezondigd worden, maar een gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan je mentale en fysieke fitheid.

We kunnen dan ook wel concluderen dat vitaliteit positief bijdraagt aan je productiviteit en werktevredenheid. Wat veel mensen echter “vergeten” is dat lachen ook bijdraagt aan je gezondheid en productiviteit. Sterker nog, uit diverse onderzoeken is gebleken dat we lachen op de werkvloer belangrijker vinden dan een goede kop koffie of een lekker broodje. Door regelmatig te lachen voel je je energieker en krijg je minder stress. En ook fijn: door te lachen word je minder snel vergeetachtig én je creativiteit neemt toe! Dus collega’s, kom maar door met die goede grap!

Dan is het wel jammer als blijkt dat lachen op het werk nog te weinig gebeurt. We worden vaak opgeslokt door onze dagelijkse werkzaamheden, de druk ligt hoog en dan is lachen niet altijd vanzelfsprekend. Hoe kun je er nu voor zorgen dat er toch meer gelachen wordt op jouw afdeling/binnen jouw team? Hierbij een aantal tips:

  1. Bewustwording Denk er wat vaker aan. Probeer maar eens bewust aan je mondhoeken te denken. Wat gebeurt er bij jou?
  2. Bekijk de dingen van de andere kant “Mijn computer is weer zo traag”. Bedenk dan: “Nu heb ik mooi de tijd even iets te drinken te halen of die collega aan te spreken”.
  3. Lach naar je collega’s Ja, ook naar die ene. Omdat we als mensen gewend zijn elkaar te spiegelen zul je merken dat je vaak een lach terug ontvangt. Dit geeft een positieve boost.
  4. Vertel eens een goede grap Veel mensen geven aan deze nooit te kunnen onthouden of slecht zijn in het vertellen ervan. Des te meer reden het toch gewoon eens te proberen!
  5. Begin de dag eens anders dan normaal Vraag je collega wat het leukste is dat hij/zij gisteren heeft meegemaakt. Of juist het minst leuke. Of waar hij/zij heel hard om heeft moeten lachen.
  6. Neem af en toe wat lekkers mee naar het werk Wie wordt daar nu niet blij van? Of spreek met zijn allen af dat ieder om de beurt éénmaal per week iets meeneemt.
  7. Geef complimenten Dit doen wij onbewust te weinig terwijl het zorgt voor veel positiviteit en een lach op het gezicht van je collega!
  8. Vier successen Of sta er in ieder geval even bij stil.

Tenslotte nog twee persoonlijke tips

In het verleden heb ik in een team gewerkt waarin we een speciale intranet-pagina voor de vrijdag hadden. De zogenaamde TGIF-site, met als doel elkaar op vrijdag, vlak voor het weekend, eens goed aan het lachen te maken. Alleen op de vrijdag mochten wij hier dan foto’s, filmpjes en verhalen op plaatsen die alleen zichtbaar waren voor je eigen collega’s. Dit leverde vaak behoorlijk wat hilariteit op! Mocht er geen mogelijkheid zijn voor zo’n intranet-pagina, dan kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat ieder om de beurt op de vrijdag elkaar per mail een grap, foto of filmpje toestuurt. Klinkt misschien simpel, maar het werkt vaak wel! Daarnaast sprak ik met mijn collega’s om de zoveel tijd een dresscode af. Dan gingen we met een aantal collega’s die dag allemaal in het rood of juist wit of geel gekleed naar het werk. Misschien overbodig om te zeggen dat de mannen meestal afhaakten, maar bij de vrouwen toverde dit toch best vaak een glimlach op het gezicht!

Loes Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Loes

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.