Bestemming vakantiegeld
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Bestemming vakantiegeld

De maand mei is weer aangebroken. Voor veel werknemers is dit de favoriete maand van het jaar. Waarom? Naast dat de lente dan echt is begonnen, krijgen de meeste werknemers eind mei hun vakantiegeld weer bijgeschreven op de bankrekening. Dit blijkt toch altijd een leuk extraatje. De naam zegt het al: “VAKANTIEgeld”. Je zou zeggen dat iedereen dit geld dan ook besteedt aan de vakantie, maar is dit eigenlijk wel zo?

Maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling?

Er is een duidelijk verschil op te merken tussen werknemers die het vakantiegeld maandelijks of per jaar ontvangen. Ontvang jij je vakantiegeld iedere maand bij je salaris? Dan is de kans groot dat je dit geld niet of minder vaak apart zet. Het is dan geen extraatje meer.

Dit in tegenstelling tot werknemers die hun vakantiegeld één keer per jaar ontvangen. Deze mensen zijn zich vaak meer bewust van het geld en gaan hier dan ook anders mee om. Onderzoek van het Nibud toont aan dat 88% van de mensen die hun vakantiegeld jaarlijks ontvangt, dit graag zo wil houden.

Lees ook: Tijd is geld, vrije tijd is goud

Waar geven mensen hun vakantiegeld aan uit?

Is dit daadwerkelijk aan de vakantie of zijn er ook andere doelen? Uit onderzoek blijkt dat 48% van de mensen die jaarlijks hun vakantiegeld krijgt uitbetaald, hun vakantiegeld daadwerkelijk besteden aan vakantie. Dit tegenover 33% van de mensen die maandelijks hun vakantiegeld krijgen uitbetaald.

Bij de groep die maandelijks hun vakantiegeld ontvangen geeft 27% aan dit geld op de spaarrekening te zetten, tegenover 40% bij de mensen die jaarlijks hun vakantiegeld ontvangen. Tot slot geeft 16% van de mensen die jaarlijks hun vakantiegeld krijgen uitbetaald aan dat ze er niets speciaals mee doen, maar dat het op de grote hoop belandt. Bij de mensen die maandelijks hun vakantiegeld ontvangen is dit 38%.

Hoe financier jij je vakantie?

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat 45% van de respondenten hun vakantie betaalt met spaargeld, gevolgd door 44% die de vakantie betaalt van geld dat op de lopende rekening staat en 41% geeft aan de vakantie te financieren van het vakantiegeld.

Aftellen…

Nu het vakantiegeld misschien al deze maand op je rekening staat, is het alleen nog maar aftellen tot het daadwerkelijk vakantie is. Dan kunnen we onze zwembroek en slippers weer uit de kast halen en mogen we de koffers weer inpakken. Zonnebril op en op naar je favoriete vakantiebestemming!

Mijn favoriete vakantieland blijft toch echt Spanje. Lekker tapas eten en genieten van het heerlijke weer. Na een aantal jaren naar Málaga te zijn geweest (zeker een aanrader) ga ik deze zomer BN’ers spotten op Ibiza!

Ik wens je alvast een hele fijne vakantie 😎

Bron: Nibud

Pim van Dinten
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Pim

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.