Ben jij in balans?
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Ben jij in balans?

Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen werk en privé. Of er wordt in ieder geval veel over gezegd en geschreven, dus dan zal dat wel. Maar wat is de perfecte balans? En bestaat die eigenlijk wel?

Met alle huidige technologie zijn we overal en altijd bereikbaar. Een goede ontwikkeling natuurlijk. Maar het heeft ook zijn negatieve kanten. Omdat je altijd bereikbaar bent wordt er (automatisch) ook van je verwacht dat je altijd antwoord geeft of direct actie onderneemt. Tenminste, dat lijkt tegenwoordig ons referentiekader te zijn.

Druk, druk, druk

Zowel op het gebied van werk als privé zijn er zaken die druk of stress kunnen veroorzaken. Als je teveel met je werk bezig bent kun je je ’s avonds en in het weekend niet ontspannen. Dat geldt hetzelfde andersom: als je teveel met privézaken bezig bent is het lastig om weer in je werkritme te komen en je doelen te behalen. Maar is dat wel zo? Of maken we onszelf veel te… druk?

Het draait allemaal om jou

Volgens diverse studies ervaar je pas druk als je hersenen veel prikkels tegelijk krijgen en er geen ruimte meer is om die te verwerken. Maar wanneer krijgen je hersenen teveel prikkels? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, waardoor iedereen druk dus op een andere manier ervaart.

Afhankelijk van je eigen referentiekader wordt dus bepaald hoe jij met deze druk omgaat, zowel in je privéleven als op je werk. En dat bepaalt dus ook wat voor jou de juiste balans is tussen werk privé.

Een voorbeeld van zaken die van invloed kunnen zijn op jouw referentiekader en die dus bijdragen aan jouw beeld van een goede en “normale” werk/privé-balans:

 • Je collega’s
  Er is geen omgeving waarin je werk/privé-balans zo beïnvloed wordt als in je kring van collega’s. Zij doen tenslotte hetzelfde werk, werken bij dezelfde organisatie als jij en zijn dus qua carrière op ongeveer hetzelfde niveau als jij bent. En omdat ze zo “hetzelfde” zijn, kunnen ze je misschien juist wel helpen. Vind jij het moeilijk om de balans te vinden? En lijkt een collega dit wel goed te kunnen? Vraag om tips.
 • Je ideaalbeeld
  Misschien ben je ergens in je leven wel iemand tegengekomen die je als voorbeeld ziet op werk- of privégebied. Bijna automatisch ga je je dan misschien wel meer gedragen zoals diegene of zaken regelen zoals diegene dat doet. Dit kan natuurlijk voordelig zijn voor jouw eigen balans, maar het kan ook nadelig zijn: misschien kan deze persoon wel nét even iets meer aan dan jij kunt. Niet erg! Probeer jezelf dus niet té veel te vergelijken met je voorbeeld.
 • Je vrienden
  Heb je om je heen veel mensen die veel tijd aan hun werk besteden of die juist veel tijd maken voor hun privéleven? Dat kan van grote invloed zijn op hoe jij beleeft dat je balans zou moeten zijn. Houd hier rekening mee, maar laat je niet van de wap brengen: ieder heeft zijn of haar eigen maatstaf.
 • Je opvoeding
  Waren je ouders altijd allebei hard aan het werk of kom je uit een meer “klassiek” gezin, waar je vader altijd aan het werk was en je moeder de zorg voor het gezin op zich nam? Het zou zomaar kunnen dat je dit meeneemt voor je eigen “werkende leven” of dat je er juist drastisch tegenin wil gaan. Houd er rekening mee dat we in 2017 leven en het dus echt niet meer erg is als je beide werkt. Maar: ook niet als je ervoor kiest om thuis te zijn met je kind(eren). Ook niet als man!
 • Je woonomgeving
  Woon je in een omgeving waar iedereen ’s morgens vroeg weg is en laat thuis komt? Of wonen er om je heen veel mensen die vaak thuis werken, veel vrije tijd hebben of misschien wel zelfstandig ondernemer zijn? En vind je het prima dat je er juist wel of niet tussen past? Of voel je een stiekeme steek van jaloezie? Als het dat laatste is, dan is 2017 een mooi jaar om actie te ondernemen!

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken van invloed op jouw werk/privé-balans. Ik denk dat het helemaal niet zo belangrijk is dat je een perfecte timemanagement hebt of altijd een lege mailbox. Het gaat er in mijn ogen om dat je passie hebt voor wat je doet en daardoor met plezier naar je werk gaat. En dat je thuissituatie er een is waar je plezier aan beleeft en waarin jij je prettig voelt. Zo ga je gemotiveerd en met plezier naar je werk en is het ook leuk om weer thuis te komen. Dat lijkt mij de beste balans, toch?!

Jip van der Pol
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als Adviseur Mobiliteit bij Driessen.
Meer over Jip

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.