Artikel
17 aug '16
17 augustus '16
4 min

Benelux loopt in Europa voorop met flexibel werk

Onderzoek van adviesbureau IDC onder HR-professionals en lijnmanagers laat zien dat de Benelux-landen een voorloper zijn bij flexibel werken en thuiswerken. Samen met de Scandinavische landen en Oostenrijk staat de Benelux in de top drie.

Het onderzoek van IDC werd gesponsord door Cornerstone, aanbieder van talent management software. Aan het onderzoek werkten 1352 HR-professionals en lijnmanagers in zestien Europese landen mee. Het ging om medewerkers van organisaties met meer dan 500 medewerkers.

Thuiswerken

De Benelux scoort gemiddeld op de meeste vragen, die inzicht geven in de acceptatie van thuiswerken. Managers uit de Benelux hebben echter het meest vertrouwen in de effectiviteit van thuiswerken. Ook hebben ze positieve ervaringen met thuiswerken. Opvallend is dat 58 procent van de Benelux-respondenten die niet thuis kunnen werken, aangeeft dat dit mede komt door beperkte IT-voorzieningen. In Europa is dat gemiddeld 40 procent.

Meerwaarde flexibel werken

Uit het IDC-onderzoek blijkt duidelijk de meerwaarde van flexibel werken. Er is namelijk een positieve relatie tussen het geluksgevoel van medewerkers en de acceptatiegraad van flexibel werken in organisaties. Verder laat het onderzoek zien dat er een behoorlijk verschil is tussen de acceptatie van flexibel werken in de diverse Europese landen. De minste acceptatie is er in de Centraal- en Oost-Europese landen en in Groot-Brittannië. Zo mocht van de Poolse respondenten bijvoorbeeld minder dan 50 procent thuiswerken. Dat percentage is in de Scandinavische landen 87 procent.

Bring your own device

In de onderzochte landen staat gemiddeld 71 procent van de organisaties thuiswerken toe. 78 procent keurt het werken op afstand goed. Verder kent slechts 53 procent van de bedrijven flexibele kantoorconcepten. Ook iets meer dan de helft van de organisaties staat ‘bring your own device’ (BYOD) toe. Hierbij laten organisaties medewerkers hun eigen smartphones, laptops en tablets gebruiken. Nederland scoort op dat gebied met een percentage van 67 procent zeer hoog.

Gewend aan flexibel werk

Aan flexibel werken en thuiswerken is men in de Benelux inmiddels behoorlijk gewend. Van de ondervraagden is 74 procent voorstander van flexibel werken en 49 procent vindt thuiswerken prettig. Rond de 60 procent van de werknemers werkt regelmatig thuis. De meesten doen dat echter minder dan 50 procent van de werktijd. De respondenten uit de Benelux vinden flexibel werken minder geschikt voor topmanagers, personeel met operationele functies en medewerkers in de industrie en logistiek.

Happiness score

De meerderheid van de ondervraagden in de Benelux is tevreden over hun werkgever en de werksituatie en zou hun baas bij anderen aanbevelen. Toch is de ‘happiness score’ in de Benelux met 67 procent een fractie lager dan gemiddeld (71 procent).

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Volgens het onderzoek houdt tweederde van de Europese bedrijven nog steeds (half)jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken. Regelmatige of doorlopende beoordelingsprocessen gericht op personeelsontwikkeling (45 procent) en de evaluatie van prestaties (28 procent) lijken populairder te worden.

Goede samenwerking

Voor Europese bedrijven is goede samenwerking steeds belangrijker. Het onderzoek laat zien dat bedrijven met hogere groeicijfers meer vormen van samenwerking kennen. De meerderheid van de ondervraagden vindt dat hun medewerkers goed zijn in samenwerking (78 procent) en het op zich nemen van nieuwe verantwoordelijkheden (75 procent). Er zijn echter nog wel stappen nodig voor een betere ondersteuning van samenwerking. Minder dan de helft (47 procent) van de respondenten is het eens met de stelling dat hun bedrijf systemen heeft om samenwerking te bevorderen. Daarnaast zijn lijnmanagers minder vaak voorstander (65 procent) van teamleden die solliciteren op functies buiten hun eigen afdeling dan HRM-managers (83 procent).

Feedback en inspraak

De antwoorden van de Benelux-respondenten op vragen over beoordeling en samenwerking komen redelijk overeen met de onderzoeksgemiddelden. Het beeld is wel dat managers van bedrijven in de Benelux over het algemeen meer waarde toekennen aan feedback en inspraak door medewerkers. Dat komt vooral naar voren in het vragen om feedback van medewerkers tijdens beoordelingsgesprekken, maar ook in andere situaties. De bedrijven uit de Benelux moedigen samenwerking en onderlinge kennisuitwisseling actiever aan. Bovendien dagen ze medewerkers meer uit om nieuwe taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen en zelf beslissingen te nemen.

Bron: Managersonline.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.