terug

Tips van een ergocoach voor een gezonde werkhouding

Als ergocoach bij Driessen wil ik mensen bewust maken van de gezondheidsrisico’s van teveel zitten en een verkeerde werkhouding maar ook helpen om lichamelijke klachten te verminderen. Dit doe ik intern bij Driessen maar waarom niet jullie een aantal tips meegeven?!

Er is al veel geschreven over hoe ongezond zitten is. Toch benadruk ik het nog een keer: meer dan 8 uur per dag zitten brengt een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee (en ja, je avondje Netflixen telt ook mee). Dat gezegd hebbende…

Voorkomen is beter dan genezen

Om maar met een cliché te beginnen; binnen Driessen Groep heb ik veel te maken met mensen met een “zitbaan” maar ook mijn collega’s van facilitair willen we natuurlijk gezond aan het werk houden. Bij de eerste groep zie je vaak arm-, nek-, schouder- en rugklachten. Bij de tweede groep zijn de klachten vaak breder, van top tot teen.

Behoor je tot de eerste groep?

Om klachten te voorkomen is het belangrijk dat je stoel en bureau goed zijn ingesteld. De volgende stappen kunnen je helpen aan een goede werkhouding:

  • Zit goed naar achteren, op je “zitbotjes”
  • Zet je voeten plat op de grond
  • Plaats je knieën in een hoek van 90 graden (in veel, heel veel, gevallen betekent dit dat je stoel een stuk omlaag moet)
  • De ruimte tussen de zitting van je stoel en je knieholte mag ongeveer 2 vingers zijn. Zo worden je benen optimaal ondersteund zonder iets af te knellen.
  • Zorg dat de rugleuning je rug ondersteunt, van je onderrug tot je schouderbladen. Let hierbij op dat je een S-vorm in je rug hebt en je onderrug recht boven je heupen staat. Leun dus niet achterover.
  • Schuif goed aan en zet je bureau op een hoogte waarbij je jouw ellebogen naast je kunt houden. Naar beneden wijzend. Rust met je onderarmen op je bureau en zorg dat je jouw ellebogen in een hoek van 90 graden hebt.
  • Zet je beeldscherm(en) op een hoogte waarbij je op 1/3 (van de bovenkant) van je beeldscherm kijkt wanneer je recht vooruit kijkt.

Je mag best af en toe een “ongezonde” werkhouding aannemen. Als het maar voor een paar minuten is. Vermijd wel het tegelijkertijd buigen en draaien van je wervelkolom. Ben je na enkele uren toe aan meer flexibiliteit? Zet dan eens je rugleuning los. Even wat bewegen en dan mag ie weer vast.

Wist je dat je hoofd zo’n 6 kilo weegt? Logisch dat je nek het zwaar heeft als je niet met je hoofd recht boven je nek zit.

Toe aan nog meer verandering in je werkhouding?

Probeer eens staand te overleggen. Let ook hierbij op je houding. Verdeel je gewicht over beide voeten maar ook over de hele voet, niet alleen je voorvoet. En wiebel af en toe wat. Bonuspunten: Spreek af dat iedereen voor zichzelf drinken haalt. Voelt oncollegiaal? Dat mag je ook uitspreken wanneer je met jouw kopje naar het koffieapparaat loopt. Over een paar weken weet je niet meer beter en je helpt je collega’s om minder dan 8 uur per dag te zitten. Wat is daar oncollegiaal aan? 😉

Behoor je tot de tweede groep?

Wat ik jullie vooral mee wil geven is om zo min mogelijk op je knieën te zitten. Deze slijten harder dan je denkt en het kan je veel ellende besparen als je ze een beet je ontziet. Wanneer je veel moet stofzuigen laat het apparaat dan voor je werken. Ga niet duwen met het idee dat de stofzuiger dan harder werkt. Stofzuig in korte stukjes, dus met je arm dichtbij je. Ik schrijf arm en niet armen omdat je maar met 1 hand de stofzuiger beweegt. Met de andere houd je de slang achter je rug door. Een soort steuntje voor je onderrug.

Til je veel? Let dan op het volgende:

  • Sta recht voor het voorwerp, zo voorkom je dat je rug draait.
  • Sta dicht bij het voorwerp, zo voorkom je dat je armen ver moeten reiken.

Succes!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!