terug

Een moeilijk gesprek aangaan. Hoe doe je dat?

Hoe kaart je bij je leidinggevende aan dat je meer vrijheid wil of je je functie meer eigen wil maken? Met andere woorden, hoe zorg je dat je werkgelukkiger wordt? Hier gaan vaak spannende gesprekken aan vooraf. Hoe pak je deze gesprekken het beste aan? In deze blog nemen we je mee.

Wees goed voorbereid

Bedenk vooraf goed wat je wil bespreken. Wat is de kern van je vraag? En wanneer ben je tevreden als je het gesprek uitloopt? Wil je meer vrijheid om je werkdag zelf in te delen, of wil je eigenlijk meer persoonlijke vrijheid en dus minder uren werken? Dit is nogal een verschil. Neem dus de tijd om vooraf goed te bedenken wat je nu werkelijk wil bereiken. Zet dit voor jezelf op papier, met je eigen onderbouwing en argumenten. Zie je nog steeds op tegen het gesprek? Oefen het dan van te voren met vrienden of familie, zodat zij kunnen helpen met het bereiken van je doel.

Kondig het gesprek aan

Als je de afspraak maakt met je leidinggevende, geef dan direct aan wat het onderwerp is van het gesprek. Op die manier help je jezelf om ook echt dát te bespreken waarvoor je komt. En zo kan je leidinggevende zich ook goed voorbereiden op jouw vraag. Wil je bijvoorbeeld meer tijd voor een opleiding, dan kan er vast gekeken worden naar het budget. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd inplant voor je gesprek. Zo zit niemand op hete kolen en kun je in alle rust je vragen bespreken.

Wees assertief

Assertiviteit wordt vaak verward met agressiviteit. Dit is echter totaal iets anders. Ben je assertief, dan breng je je boodschap op een duidelijke en directe manier over, met respect voor de (werk)relatie. Dit doe je zonder dubbele agenda, je zin door te drijven door boos te worden of mensen te manipuleren. Assertiviteit wordt juist vaak gewaardeerd, omdat je rustig, helder en met zelfvertrouwen een situatie bespreekbaar maakt.

Neem op een positieve manier afscheid

Ook al loop je wellicht niet de deur uit met het doel dat je vooraf wilde bereiken, zorg dat je op een goede manier uit elkaar gaat. Je mag best laten weten dat je teleurgesteld bent en dat je er graag nog een keer verder over zou willen praten, maar koester geen wrok. Soms zijn dingen simpelweg niet mogelijk. Neem na het gesprek even de tijd voor jezelf, loop een rondje of kom op een andere manier tot rust. Ben je bang dat een moeilijk gesprek je hele dag zal beïnvloeden? Plan het dan strategisch voor een lunchpauze of aan het einde van de werkdag.

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Test je werkgeluk en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!