terug

4 tips voor succesvolle salarisonderhandeling

Onderhandelen over salaris blijft voor velen een spannend moment. Zal je leidinggevende zich kunnen vinden in jouw verzoek om meer salaris en hoe zal hij/zij reageren? Laat je onzekerheid nooit een reden zijn om het onderwerp te vermijden. Onderhandelen is een spel, bereid je goed voor en bedenk vooraf hoe je het wil spelen.

Tip 1: Heb lef

Laten we eerlijk zijn. De kans dat je leidinggevende uit zichzelf naar je toe komt om te vragen of je meer salaris wil is klein. De eerste stap naar succesvolle salarisonderhandeling is dan ook een gesprek aangaan met je leidinggevende. Bedenk dat vragen vrij staat en besef dat je nooit meer zult krijgen dan dat waar je om vraagt. Heb lef!

Tip 2: Kies het juiste moment

Functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn uitgelezen momenten om het te hebben over je salaris. Dit zijn echter ook de momenten waarop veel van je collega’s hetzelfde zullen doen. Denk daarom ook eens aan een ander moment. Plan bijvoorbeeld een gesprek in wanneer je een bovengemiddelde prestatie hebt geleverd of wanneer er veranderingen hebben plaatsgevonden in je werkzaamheden. Vermijd drukke momenten zoals de jaarafsluiting of Kerst. In een ontspannen setting kun je meer bereiken.

Tip 3: Zorg voor een grondige voorbereiding

Salarisverhoging krijg je natuurlijk niet voor niets. Zet voor jezelf op een rijtje waarom jij vindt dat je er recht op hebt en wees goed voorbereid op vragen en tegenargumenten. Het argument dat je goed presteert zal door je leidinggevende al snel van tafel geveegd worden. Goed presteren wordt immers van je verwacht, daar word je voor betaald. Richt je op argumenten die specifiek verband houden met jouw kwaliteiten en (uitzonderlijk) functioneren zoals: waaruit blijkt dat jouw prestaties bovengemiddeld zijn? Begin vooral niet over het salaris van collega’s, het feit dat je in geen tijden loonsverhoging hebt gehad of dat je vaste lasten zijn gestegen. Denk ook na over wat voor salarisverhoging jij redelijk vindt. Noem eventueel een iets hoger bedrag zodat er wat ruimte is voor onderhandelen.

Tip 4: Hou het gezellig

Gaat je leidinggevende in op jouw salariswens? Gefeliciteerd!

Geeft je leidinggevende aan dat het niet mogelijk is om salarisverhoging te krijgen? Natuurlijk mag je laten blijken dat je teleurgesteld bent. Maar zorg er wel voor dat je altijd beleefd en professioneel blijft. Bedenk voor aanvang van het gesprek welke mogelijke reacties je leidinggevende zou kunnen geven op je verzoek en hoe je hier op wil reageren. Wellicht zijn er andere mogelijkheden zoals het volgen van een opleiding waarna de kans op loonsverhoging ook weer groter wordt. Bereik je niet wat je voor ogen had, chanteer dan nooit met dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Maak afspraken over wanneer loonsverhoging wel bespreekbaar is en laat deze vastleggen op papier. Én bedenk dat je mooi wel het lef hebt gehad om dit lastige onderwerp aan te kaarten!

Bronnen: Loonwijzer, Monsterboard, Intermediair

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!