Verplichting afleggen zelfde eed of belofte

  | 9 november 2009

Bij het aanvaarden van een baan bij de overheid is de ambtenaar verplicht een eed of belofte af te leggen. Echter, binnen de overheid zijn er verschillende varianten van de eed en belofte. De bewoordinigen hiervan waren voorheen alleen wettelijk vastgelegd voor rijksambtenaren en politiemensen en niet voor gemeenten en provincies. De tweede Kamer wilt dat de bewoordingen van de eed en belofte nu ook voor gemeenten en provincies vast komt te liggen. Bovendien moet dit dezelfde eed zijn als bij het rijk en de politie.  

Met een eed of belofte beloven ambtenaren dat zij hun werk goed zullen doen. Het verschil tussen de eed en de belofte is voornamelijk een religeus verschil. Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet. Het letterlijke verschil zit hem vooral in de laatste zin van de eed of belofte. Bij de eed is dit namelijk: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” en bij de belofte: “Dat verklaar en beloof ik!”.

Bron: www.inoverheid.nl

Delen:
Tags: , ,
Geplaatst in Overheid
8.865 x bekeken
  • Categorieën

  • Gratis publicatie: ‘Werken toen, nu & straks’

    Publicatie werken

    Het verleden, heden en de toekomst van werk in de publieke sector aan de hand van een onderzoek door TNS Nipo en interviews met diverse experts.
    Vraag de publicatie gratis aan

  • Meest gelezen berichten