Nieuwe vakantiewetgeving (nog) niet van toepassing op ambtenaren

  | 2 november 2011

Met ingang van 1 januari 2012 wordt in het Burgerlijk Wetboek een nieuwe vakantieregeling opgenomen. Deze nieuwe BW-regeling is niet van toepassing op ambtenaren.
De nieuwe wetgeving is het gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 januari 2009. Hierin oordeelde het Europese Hof dat zieke medewerkers niet mogen worden gekort op de opbouw van hun wettelijke vakantieaanspraken.

Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving moet ook de CAR-UWO aangepast worden. Voordat deze wijzigingen opgenomen kunnen worden, moet overleg en afstemming met de LOGA-partners plaatsvinden. Totdat dit overleg heeft plaatsgevonden en de LOGA-partners het eens zijn met de op te nemen wijzigingen, is de huidige Car-Uwo met inachtneming van de handreiking ‘Vakantie tijdens ziekte’ van maart 2011 nog van toepassing.

Delen:
Tags: ,
Geplaatst in Overheid, E-HRM, HRM
2.501 x bekeken | 6 reacties
Miriam Teunissen

6 reacties op “Nieuwe vakantiewetgeving (nog) niet van toepassing op ambtenaren

 1. Piet van Paridon:

  Toevallig dat een P&O collega vanmorgen onder ons een ‘handreiking’van de VNG verspreidde over hoe hiermee om te gaan.
  Die kennen jullie naar ik aanneem? Komt die ook in RAP te staan?

 2. Miriam Teunissen:

  Wij verwijzen inderdaad regelmatig naar deze handreiking. Naar aanleiding van uw reactie zullen we er voor zorgen dat deze handreiking opgenomen wordt in RAP. Hartelijk dank voor uw reactie.

 3. Andries F. Bongers:

  Beste Miriam,

  De nieuwe vakantiewetgeving gaat over meer zaken, dan alleen de opbouw van rechten bij ziekte, maar ook het vervallen van wettellijke dagen (een half jaar na het verstrijken van het jaar).
  1. Zijn volgens jou alle wijzigingen niet van toepassing op ambtenaren?
  2. Waarom zouden ambtenaren in de Europesche Wetgeving een andere positie innemen?
  Bedankt voor je antwoord, Andries

 4. Veronique Kardol:

  Hoi Miriam,

  Misschien zouden jullie een toelichting kunnen geven hoe de handreiking toegepast moet worden bij het afboeken van verlofuren bij AO (volgens wetgeving toegestaan, Car/Uwo staat dat niet toe over het verlof welke het laatste half jaar van ziekte is opgebouwd), dit in relatie tussen een opbouw van verlof van minimaal 144 uur per jaar (ook bij AO).

  Persoonlijk vind ik dit onvoldoende uit de handreiking komen.

  Zou mijns inziens een goede aanvulling zijn.
  Groetjes,
  Veronique

 5. Miriam Teunissen:

  Beste Andries,
  Het is niet helemaal zo dat de nieuwe wetgeving niet van toepassing is op ambtenaren. De Car-Uwo moet nog aangepast worden naar aanleiding van deze wetswijziging. Deze onderhandelingen zullen niet per 1 januari 2012 afgerond zijn. Vandaar dat de huidige regelingen, opgenomen in de Car-Uwo, vanaf 1 januari a.s. tijdelijk nog van toepassing zijn op ambtenaren. Vanaf het moment dat de wijzigingen die voortvloeien uit de nieuwe wetgeving zijn opgenomen in de Car-Uwo, zijn deze van toepassing op de ambtenaren.

 6. Miriam Teunissen:

  Beste Veronique,
  Artikel 6:2:6 CAR-UWO geeft het bestuursorgaan niet de bevoegdheid niet opgenomen verlofdagen vervallen te verklaren. Evenmin is uitdrukkelijk bepaald dat de aanspraak op vakantiedagen vervalt indien geen gebruik wordt gemaakt van de in artikel 6:2:6 CAR/UWO voorziene mogelijkheid tot overheveling van vakantiedagen (al dan niet op verzoek). Dit in tegenstelling tot de nieuwe vakantiewetgeving (die niet van toepassing is op ambtenaren). Hoe een en ander voor (gemeente)ambtenaren gaat uitpakken is nog niet bekend.

Mijn reactie

 • Categorieën

 • Gratis publicatie: ‘Werken toen, nu & straks’

  Publicatie werken

  Het verleden, heden en de toekomst van werk in de publieke sector aan de hand van een onderzoek door TNS Nipo en interviews met diverse experts.
  Vraag de publicatie gratis aan

 • Laatste reacties

 • Meest gelezen berichten